Gewoon beginnen

Hier zal het wel niet zijn, denk ik, als ik op de OV-fiets een woonwijk inrij. Tot ik een poort tussen twee huizen zie waardoor ik een andere wereld betreed. Planten in gekleurde potten, geschilderde slogans op de muur. Binnen in de lichte gang springt een rek ansichtkaarten, en een plank met trendy kussens in mijn oog. Hier is aandacht voor detail denk ik. Dat klopt. Buurtvrouw, zo heet dit burgerinitiatief. Die naam klopt. Dat het nog maar een jaar open is, is onvoorstelbaar. Regelmatig wordt Buurtvrouw als een voorbeeld-project genoemd, in de bijeenkomst die ik daar faciliteer. Ik werk een middag met een divers en betrokken gezelschap aan 'Schiedam West vitaal in 10 jaar'. Dat is nogal ambitieus.

Net als het verhaal van Buurtvrouw. Zij wil een creatieve broedplaats zijn voor en met de buurt. Speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het doel van onze bijeenkomst sluit daarbij aan. We willen een beweging op gang brengen in het licht van dat ambitieuze doel. Niet door lange stukken te schrijven of plannen te maken, maar door gewoon te beginnen. Net als Buurtvrouw deed. Zij is niet de enige, zo blijkt als we verzamelen wat er voor initiatieven bestaan. Tegelijk is dat nog niet genoeg. En dat geeft niet. We beginnen gewoon. We bouwen samen aan de volgende bijeenkomst die nog niet eens een datum heeft. We bedenken wie we kunnen betrekken, waar we naar toe willen, en wat ons dan te doen staat. Er worden mensen gebeld en afspraken gemaakt.

De Buurtvrouw, is niet alleen een begrip, het is een echte vrouw. Een vrouw die gewoon begint en die niet van ophouden weet. Die aanpakt, en die ook voor detail heeft.

Wat wij daar doen, een beweging starten met een onmogelijke ambitie, dat kan in zo'n setting. Elke buurt zou een Buurtvrouw moeten hebben, denk ik. Vertrouwen dat het wel kan, dat je anders moet durven zijn, met oog voor detail, dat ademt alles hier.

Ik ben benieuwd hoe deze beweging verder gaat. Als ik het niet meer weet, ga ik bij de Buurtvrouw een bakkie doen. 

Meer weten over 'gewoon beginnen'? Ik schrijf er in mijn nieuwe boek Olifantenpaadjes over. Ik ben benieuwd hoe jij 'gewoon begint'!