De Turn

Te gast.

Dit weekend zijn we op de Waddenzee, mijn vriend en ik. Prachtig nazomerweer begeleidt ons. We hebben een kleine boot, een platbodem, waarmee je bij eb kan droogvallen op de zee. We lopen eerder dan gepland vast. Om ons heen verdwijnt de zee langzaam maar zeker en maakt plaats voor poeltjes en geulen, en steeds meer bodem. Hoe verder weg de zee, des te dichterbij de vogels. Net zoals wij kokkels rapen, scharrelen zij hun maal juist nu bij elkaar.  De zeebodem is gul.

De zon begint te dalen en om ons heen wordt het gekrijs, gefluit en gekras steeds sterker. Wij worden stiller. Ik voel me te gast, een bescheiden stille gast, in de wereld van de vogels. Ik zou mijn hoofd ervoor willen buigen, zoiets ervaar ik. Bescheiden is niet het goede woord. Deemoedig. De wereld is niet van ons mensen, hier behoort zij de vogels.

Schoonheid & Plastic.

In de ochtend genieten we van nieuw licht, en als de mysterieuze mist optrekt van nog weer andere kleuren. De schoonheid hier heeft vele gezichten. We stappen van boord en lopen door de donkerbruine modder waar we diep in wegzakken naar het vaste land van Schiermonnikoog. We nemen een ijskoude, zoute duik om wakker te worden.  Als we terug naar de boot lopen, verzamelen we stukken plastic.  Er steken kleine stukken van grote plastic zakken uit het zand. Als je eraan trekt, scheurt het. We graven onze handen kapot. We zijn weer stil. Nu van deze vervuiling.

The Turn Club. 

Ik bedenk me, dat dit het is, waarom ik The Turn Club heb opgezet. Omdat we te gast op deze aarde zijn, met wiens schoonheid we zo onzorgvuldig omgaan. The Turn Club is een nieuw initiatief van onder andere componist Merlijn Twaalfhoven en mij. Het is een club, een collectief, van veranderaars, kunstenaars en organisaties, die met verbeeldingskracht, gezamenlijkheid en maakkracht willen bijdragen aan een mooiere en betere wereld.  De zeventien Sustainable Development Goals vormen daarom ons achtergrondkader.

In The Turn Club ben ik de matchmaker tussen organisaties en kunstenaars.  Organisaties maken nu een turn van een afstandelijk MVO-beleid naar het concreet leveren van een duurzame bijdrage op alle fronten.  Dat is meer dan papierloos werken. Dat is meer dan afval scheiden. 

We gaan daar niet alleen over praten met The Turn Club, we gaan het vooral doen. Er is meer nodig dan het oprapen van plastic van het strand. Er is meer nodig dan besef van onze deemoedige plaats op deze aarde. Er is meer nodig dan het besef van de schoonheid van het wad. 

Heb je ideeën, vragen, wil je meedoen: laat het me weten!