Show don't tell

Voor mijn boek Olifantenpaadjes ben ik op zoek naar beelden die mijn verhaal niet alleen illustreren, maar op een andere manier ook vertellen wat ik bedoel. Dat is de kracht van beelden. Ik wil beelden die vragen oproepen, die raken, die irriteren, die ontroeren, die een glimlach op je mond doen verschijnen, die wakker maken, die op nieuwe gedachten brengen.

Ik las gisteren een interview met de historicus Simon Schama in de NRC. In zijn laatste boek, Het gezicht van een wereldrijk, onderzoekt hij hoe machthebbers zichzelf door de eeuwen heen hebben laten afbeelden. Dat gaat verder dan een persoonlijk beeld voor henzelf. De manier waarop vorsten, prinsen en premiers afgebeeld worden, vertelt volgens hem iets over de tijd waarin ze gemaakt zijn:  ze laten de tijdgeest zien. Beelden dragen daarmee een enorme betekenis met zich mee. Hij spreekt over de macht van beelden, van een portret van Churchill, een foto van John Lennon tot en met een selfie van Trump. Die beelden laten veel meer zien, ze vertellen een verhaal.

Ondertussen ben ik op Pinterest beland. Wat een heerlijke wereld. Een oceaan aan beelden. Ik laaf me eraan, dit is aangenaam dwalen. Ik kan er zo een avond mee vullen en ik krijg er nog energie van ook. Beelden die me raken omdat ze puur, verrassend, onbegrijpelijk, bizar, indrukwekkend, teder, grappigen veel meer zijn. Soms wil ik roepen 'ja dat bedoel ik' zonder dat ik kan of hoef uitleggen waarom.   

Misschien komt er wel ooit een mooi beeldenboek. Ondertussen kan je op mijn Pinterest pagina kijken en mij weer verrassen met jouw inspirerende beelden. Ik ben ook nieuwsgierig welke beelden er in jou opkomen als jij aan olifantenpaadjes in jouw leven en werk denkt.